Diversitat funcional i sexualitat

Espiral Catalunya va assistir a la xerrada «Recursos eròtics inclusius, acompanyament íntim i eròtic», que va oferir la Regidoria de Benestar Social i Atenció a les Persones, el 9 de juliol al centre cívic El Vapor. Els experts de Tandem Team van assessorar als assistents sobre una realitat sovint amagada: la sexualitat de les persones amb diversitat funcional, intel·lectual o mental.

Imatge del cartell de la xerrada.

La sexualitat forma part intrínseca de la persona. Es una dimensió més que conforma un vehicle de dimensions afectives i psicològiques, una forma d’estar en el món i de relacionar-se amb els altres.

No obstant això, sovint no s’ha reconegut la sexualitat de la persona amb discapacitat i s’ha intentant ocultar, sia per desconeixement o per les creences associades a la pràctica sexual. L’eròtica d’aquestes persones s’ha reprimit per una absència d’educació sexual, una deficient socialització sexual i d’un restringit accés a un univers íntim propi.

És per això que durant la xerrada, els professionals de Tandem Team van exposar tot un seguit recursos adaptats per a que les persones amb discapacitat funcional puguin aprendre a: reconèixer el seu cos i la seva identitat de gènere; acceptar les seves experiències, emocions i sentiments; i obtenir satisfacció amb diferents pràctiques. Els comentaris que van sorgir es van complementar amb la projecció d’un documental sobre un cas real.

Els membres d’Espiral que hi van assistir van valorar molt positivament l’experiència i animen als responsables a organitzar-ne d’altres semblants, ja que existeix un dèficit de formació en l’acompanyament íntim i eròtic per a persones amb diversitat funcional, intel·lectual o mental.

La Regidoria de Benestar Social i Atenció a les Persones va organitzar l’acte, i van intervenir Maria Clemente, psicòloga especialitzada en neurorehabilitació, sexòloga, terapeuta, formadora i divulgadora sobre el desenvolupament de la sexualitat en diversitat funcional i intel·lectual; i Francesc Granja, llicenciat en ADE i MBA per Esade, sexòleg, coach, divulgador i autor del llibre ‘Vivir el sexo’.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *